Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Doylestown, Pennsylvania, VS

Het evenementenpaviljoen van het James A. Michener Museum Lates

Museum

PRODUCT: SGG OVERLENGTH, SGG DIAMANT met PLANITHERM XN II en SGG PLANI

Meer daglicht en minder bouwelementen voor de gevel van het evenementenpaviljoen van het James A. Michener Museum

Het Edgar N. Putman Event Pavilion is een eigentijdse, lichte ruimte voor recepties en speciale evenementen met uitzicht op de omliggende zalen van het Michener Art Museum. Het museum bevindt zich in Pennsylvania in de VS en het paviljoen is ontworpen door het internationaal erkende architectenbureau Kieran Timberlake uit Philadelphia.

 

Het James A. Michener Museum werd opgericht in 1989 en ligt op de locatie van de voormalige gevangenis van Bucks County, die in 1884 werd gebouwd in Doylestown, Pennsylvania in de VS. Tegenwoordig is de plek gewijd aan het artistiek en cultureel erfgoed van Bucks County, Pennsylvania.

In het kader van een uitbreidingsproject wilde het museum een evenementenpaviljoen bouwen voor lezingen, cursussen, muziekoptredens en recepties. Aanvankelijk wilde het museumbestuur dat het paviljoen vóór het museum zou worden geplaatst. Kieran Timberlake Architects, dat de leiding over het project had, adviseerde echter om een ‘volledig glazen structuur’ midden in de tuin van het museum te plaatsen. De uitbreiding zou een naadloos uitzicht op en vanuit het interieur van het museum naar de historische locatie bieden, zodat de prachtige voormalige gevangenismuren van 134 jaar oud nog beter tot hun recht zouden komen.

De vraag die daarna overbleef voor Kieran Timberlake Architects was: ‘Hoe kunnen we met dit ambitieuze project een evenementenruimte creëren die bezoekers raakt en de missie van een klein museum versterkt?’ Voor de oplossing van deze uitdaging hebben de architecten ervoor gekozen om structurele glaspanelen op unieke en ambitieuze wijze toe te passen. Op deze manier viert het museum niet alleen zijn erfgoed en verbetert het niet alleen het landschap, maar geeft het bezoekers ook de indruk van een grote, open ruimte.

Door het paviljoen in de tuin aan de achterzijde van het museum te plaatsen, wilde men bovendien de aanwezigen door de gangen van het museum zelf leiden, zodat ze in aanraking komen met de kunst en geïnspireerd raken om terug te komen.

Het uitbreidingsproject begon in 2004, maar het werk ging pas in 2011 van start. In 2012 werd het evenementenpaviljoen officieel geopend.

Product gebruikt

Saint-Gobain heeft 7 meter hoge glazen panelen van SGG OVERLENGTH geleverd. Deze op maat gemaakte glazen panelen waren ontworpen om een dunne, transparante muur met zo weinig mogelijk voegen te vormen. Met andere woorden: meer daglicht en minder bouwelementen.

De architecten kozen voor SSG DIAMANT vanwege de hoge lichttransmissie, zodat de bezoekers in het paviljoen een helder uitzicht hebben. Als coating hebben ze PLANITHERM XN II gebruikt ter bescherming van het milieu. Door dit product verbruikt de verwarming minder energie en wordt tegelijkertijd het comfort van de bezoekers vergroot.

Andere panelen met dubbele beglazing werden geleverd met PLANIDUR gelaagd glas van 70 mm dik voor maximale beveiliging.

Met deze esthetische glazen panelen van SGG OVERLENGTH heeft het museum een nieuwe dynamiek gecreëerd en zijn missie vervuld om nieuwe doelgroepen aan te trekken en een extra inkomstenbron te genereren.

Project details

Datum & locatie

2012, VS

Photographer

©Saint-Gobain, fotograaf: Michael Moran/OTTO

architect+

Kieran Timberlake Architects

Façade Constructor

Roschmann Steel & Glass Constructions Inc, New Haven, VS

Glass Processor

Thiele Glas, Wermsdorf