Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Galileo

Dan weer gesloten dan weer transparant

Een prachtige combinatie van zonwerend glas en gevelbouw

Het in 2017 opgeleverde Galileo Reference Center in Noordwijk, naar een ontwerp van de Architekten Cie uit Amsterdam, is een robuust gebouw dat qua indeling toch flexibel is. Het gevelbeeld wordt bepaald door een patroon van inwisselbare cassettes die in drie versies ontworpen zijn: transparant, semitransparant en gesloten. Het glas, SGG COOL-LITE XTREME 60/28, is van Saint-Gobain Building Glass.

Galileo bevindt zich op het Noordwijkse Space Business Park. Het is een 1.500 m² groot vrijstaand gebouw waarbinnen de data van het Galileo satellieten systeem wordt ontvangen. De realisatie van een niet-militair wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) is een samenwerking met het European GNSS Agency (GSA), de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), de Europese Commissie (EC) en de Nederlandse Staat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat). 

Ontwerp

De ambitie van Galileo was om een zo circulair en energiezuinig mogelijk gebouw te ontwerpen. Daar zijn Architekten Cie en aannemer Van Rhijnbouw uit Katwijk volledig in geslaagd.

Er werd een zo afvalvrij mogelijk en veerkrachtig gebouw gemaakt waarbij de gebruikte materialen werden gekozen op toekomstig hergebruik. Mede hierom is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal. Zowel de hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen.

Het lage gewicht van de draagconstructie zorgt ervoor dat het tweelaagse gebouw op staal kon worden gefundeerd in het duinlandschap.

Door de kolommen in de gangzone te overdimensioneren wordt de constructie gebruikt als houten scheidingswand en door het modulair prefabriceren was het gebouw snel te bouwen en werd het afval op de bouw geminimaliseerd.

Dankzij hergebruik van warmte gegenereerd door de computerservers, verbruikt Galileo 1/3 minder energie dan een referentiegebouw conform het Bouwbesluit.

Inwisselbare cassettes

De gevel is opgebouwd uit kleinere delen die transparant, semi-transparant of gesloten kunnen zijn. Per gevel en per functie is een mix van verschillende delen bepaald. Het geheel geeft het gebouw een enigszins mysterieuze uitstraling, die goed bij de organisatie past. Het gevelsysteem is daarbij zo ontworpen dat, wanneer de behoeften in de toekomst wijzigen, er eenvoudig een ander mix van lichttoetreding gemaakt kan worden.

De flexibiliteit van de gevel is mogelijk dankzij de keuze van Gevelbouwer Blitta voor het toepassen van inwisselbare cassettes. Het gaat om aluminium kozijnen in twee uitvoeringen: met doorzichig glas en met een shadow box paneelvulling. Daarnaast bevat de gevel een uitgebreide reeks bloemkozijnen in verschillende breedtes, die circa 10 centimeter uit de gevelbasis steken. Hun vulling is uitwisselbaar.

Vanwege de gevraagde hoge inbraakwerendheid (klasse 3) heeft Blitta een kozijnsysteem ontwikkeld die aan de binnenzijde functioneert als een kozijn, inclusief alle techniek, terwijl de buitenzijde oogt als een vliesgevelsysteem. Daarmee laat Blitta naar eigen zeggen zien dat esthetiek en veiligheid perfect hand in hand gaan.

Glas

Met de keuze voor SGG COOL-LITE XTREME voldoet het gebouw aan de duurzame ambities. Totaal is 1.000 m² glas in de gevel toegepast. Het glas heeft een isolatiewaarde Ug van 1,0 W/m²K en de factoren voor licht- en zonnewarmtetoetreding zijn respectievelijk Tl = 60 procent en g = 0,28. M.a.w. 60% van het licht wordt doorgelaten en 72 % van de zonnewarmte wordt geweerd. De verhouding tussen de twee wordt de selectiviteit van het glas genoemd en de meest hoogwaardige soorten hebben een waarde van boven de 2. SGG COOL-LITE XTREME heeft een selectiviteit van 60/28 = 2,14 en daarmee doet het glas waar het goed in is: warmte binnenhouden in de winter en buiten houden in de zomer.

Naast isoleren en zonweren is in het verlengde van de gevraagde hoge inbraakwerendheidsklasse nog een belangrijke functie aan het glas toegevoegd: veiligheid. Om die reden is op meerdere plaatsen in de gevel veiligheidsglas met een gelamineerde binnenruit toegepast. De opbouw van het isolatieglas is afhankelijk van de gevel en de functie: transparant of shadowbox. Het glas van de shadowboxen is om redenen van het voorkomen van thermische breuk gehard uitgevoerd. Het glas is bovendien heatsoak getest.

Kantoorgebouw van het jaar

Het gebouw in de Noordwijkse duinen behoorde met De Curve (EVA), Hoogheemraadschaop van Delfland (Mecanoo), Blaak House (V8 Architekts) en Rijnsttaat 8 (OMA) tot de vijf nominaties van het Kantoorgebouw van het jaar 2018. De prijs is een onderdeel van de Architectenweb Awards en ging begin november naar De Curve. De jury, bestaande uit de architecten Renske van der Stoep, Femke Feenstra, Willem Heyligers en Elma van Boxel en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier, was echter erg te spreken over Galileo.

Uit het juryrapport: ‘De duurzame ambitie is door de Architecten Cie vertaald in een houten casco dat met zijn uitstraling de werkplekken niet alleen aantrekkelijk maakt, maar met een robuust stramien ook voor veel flexibiliteit zorgt. Vanaf de entree loopt een houten trap naar de eerste verdieping langs verschillende ‘terrassen’ waar gebruikers elkaar kunnen ontmoeten, maar ook ontvangsten georganiseerd kunnen worden.’

Ander zonwerend glas

Bekijk gelijkaardige zonwerende beglazingen
COOL-LITE SKN 176 COOL-LITE SKN 176
SGG COOL-LITE® ST BRIGHT SILVER | Hoch refelktierendes Sonnenschutzglas von Saint-Gobain Building Glass SGG COOL-LITE® ST BRIGHT SILVER
Buigbaar & zonwerend glas SGG COOL-LITE ST 150 | Saint-Gobain Building Glass SGG COOL-LITE® ST 150 
SGG COOL-LITE SKN 145 | Zonwerend isolatieglas | Saint-Gobain Building Glass SGG COOL-LITE® SKN 145
Zeer selectief zonwerend hoogrendementsglas SGG COOL-LITE SKN 165 SGG COOL-LITE® SKN 165

Vind een verdeler